obra publica + inversors privats + obres paralitzades + costos estructurals augmenten…i ?

Segons les noticies d’avui, el recurs del finançament privat va fer possible un petit augment en la licitació d’obra pública l’any passat a Catalunya. Així ho assenyalen les xifres de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (COCC), que eleven la licitació total a 5.035 milions d’euros, un 4,2% més que el 2009. Aquest creixement, però, difícilment es repetirà aquest exercici.

A les retallades en els pressupostos públics se sumen les cada vegada més grans dificultats dels grups privats per trobar finançament per participar en l’execució d’infraestructures pel tancament del crèdit.

En l’anomenat mètode alemany, l’empresa privada construeix la infraestructura i la posa al servei de l’administració, que la va pagant anualment fins a la fi del contracte, en què esdevé ja titular en tots els efectes. Amb aquest mètode es va licitar l’any passat una part de la línia 9 del Metro de Barcelona, a banda de les noves presons de Tàrrega i la Zona Franca de Barcelona i la nova residència per a esportistes que s’està aixecant al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, entre altres iniciatives.

El cablejat de diverses dependències de la Generalitat també va ser una obra important licitada amb aquesta fórmula. No obstant això, la utilització d’aquest mètode per tirar endavant infraestructures podria també ressentir-se’n pels plans de reducció dels dèficits i, sobretot, pel tancament dels mercats financers.

«Les constructores o grups privats que demanen al mercat capital per tirar endavant aquests projectes tenen dificultats per trobar finançament a causa de la creixent desconfiança en la capacitat de retorn de les autonomies de l’Estat», assegura Rafael Romero, president de la CCOC.

Amb aquestes directrius, la patronal catalana de la construcció no preveu un bon any 2011 en la licitació d’obre públiques. «Aquest exercici serà complicat per al sector i continuaran els tancaments d’empreses i la destrucció de llocs de treball», sosté Romero.

La patronal catalana de grans constructores denuncia també que des del gener s’han paralitzat les licitacions i les obres contractades que havien de començar s’han endarrerit: «Ens consta que hi ha ordres verbals de no iniciar cap obra perquè ara s’està revisant tot, però a nosaltres ens haurien d’informar sobre l’abast de la retallada i a quins projectes afecta».

Obres paralitzades

Néstor Turró, president del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona, sosté una opinió semblant: «Hi ha un alentiment de les obres i paralitzacions, cosa que encareix els projectes perquè tota obra té uns costos estructurals que augmenten si s’allarga».

Turró també lamenta la reducció de crèdit, que no fa res més que encarir les obres i reduir la rendibilitat de projectes.


One Comment on “obra publica + inversors privats + obres paralitzades + costos estructurals augmenten…i ?”

  1. vilaromana dice:

    es que se ha parado un país entero! si las grandes empresas constructoras ya no construyen viviendas sino obras publicas, debido a la situación a la que hemos llegado, VALE, ya es un cambio grande en estructura, equipos, materiales, proveedores, trabajadores, bastante.. pero si ademas estas constructoras para trabajar en obra publica necesitan financiación, claro, al menos para empezar los gastos iniciales de la obra, de anticipar todos los pagos, y no les dan financiación, o se lo complican talmente que es inviable, QUE? no se construye?? volvemos a parar otra vez o durante mas tiempo un país entero??? no entiendo..no se que opináis al respecto, pero seria interesante saber si tenéis opiniones diferentes..


Deja un comentario